Gratis verzending naar
Nederland en België
voor orders vanaf 59,00
Er zijn vele soorten schildpadden. Iedere soort schildpad heeft zijn eigen voedingsgewoonte. Zo zijn er herbivoren (planteneters), omnivoren (alleseters) en carnivoren (vleeseters). Wanneer schildpadden in gevangenschap worden gehouden, is het van belang om de voeding en de gewoontes uit de natuur zoveel mogelijk na te bootsen. Niet alleen voeding is van belang maar natuurlijk ook de omgeving zoals grootte van het verblijf en heel belangrijk de gewenste temperatuur.
Er zijn vele soorten voedingen te krijgen voor schildpadden. Maar wat is nou de juiste voeding? In de dierenwinkels zijn meestal alleen potjes te koop met garnaaltjes of vlokreeftjes. Wij kunnen u meteen vertellen dat dit niet afdoende is. Het is belangrijk om uw schildpadden afwisselend te voeren. Dus niet alleen met garnaaltjes of vlokreeftjes. De garnaaltjes en vlokreeftjes bevatten niet voldoende vitamines en voedingsstoffen die uw schildpad nodig heeft voor een goede gezondheid. Wanneer u voeding nodig heeft voor een landschildpad moet u meestal naar een echte reptielen specialist. In de meeste dierenwinkels is dit standaard niet aanwezig. Daarnaast is de voeding die u landschildpadden geeft het beste vers en eventueel zelf te kweken. In onze webshop verkopen wij speciale zaden die u zelf kunt zaaien om gezond voedsel voor uw landschildpad te kweken.
Waterschildpadden kunnen alleen voedsel eten wat in het water ligt. Dit komt doordat de waterschildpad de voeding doorslikt met behulp van water. Zonder water kan de waterschildpad de voeding niet doorslikken. Het is erg belangrijk bij de voeding maagkiezel te geven aan waterschildpadden. Dat is nodig omdat de waterschildpadden zelf geen tanden hebben om de voeding te verteren. De maagkiezel zorgt voor een goede vertering van het voedsel. Maagkiezel wordt ook wel met een moeilijk woord gastrolieten genoemd. Maagkiezel zorgt er bovendien voor dat het water schoner blijft, doordat de voeding beter wordt verteert. Je ziet ditzelfde verschijnsel bij bijvoorbeeld kippen, ook zij hebben geen kneed maag waardoor zij kleine steentjes (grid) nodig hebben om voedsel te vermalen.
Het is van groot belang dat schildpadden en eigenlijk alle dieren afwisselende voeding krijgen. Dit zorgt ervoor dat uw schildpad gezond blijft. Hij krijgt zo de juiste voedingsstoffen en vitamines binnen. Schildpadden zijn echte lekkerbekken. Ze eten alleen de voeding die ze zelf lekker vinden. Daarom is het raadzaam geen mixvoeding te geven. De schildpadden zullen namelijk de voeding die ze niet aanstaat laten liggen. Het beste is elke keer dat u voert een andere soort voeding te gebruiken. Zo krijgen de schildpadden allerlei soorten voedingsstoffen en vitamines binnen.
Wij raden het af om kattenbrokjes te voeren, kattenbrok mag alleen gegeven worden aan schildpadden die ziek zijn of om aan te sterken nadat ze ziek zijn geweest. Vandaar dat dit advies ook vaak door dierenartsen worden gegeven. In sommige kattenbrokjes zitten bestanddelen van fosfor. Door de fosfor kunnen schildpadden agressief worden. Dat komt doordat hun jachtinstinct wordt versterkt. Daarnaast zitten in kattenbrok veel te veel vet (en zout) waardoor de schildpadden al snel te dik worden en vaak problemen met de lever krijgen. Bij de schildpaddenopvang hebben wij onderzoek gedaan i.v.m. het voeren van kattenbrok, kijk hier voor het verslag hiervan: https://www.schildpaddenopvang.nl/2014/04/29/kattenbrokjes-voeren-ja-of-nee
Wat kunt u zoal aan uw schildpadden geven als voedseldieren; Krekels, guppen, muizen (pinky), meelwormen, waterslakken, wasmotten, sprinkhanen, moriowormen, spiering, regenwormen, vliegen, vlokreeftjes, zijderupsen, garnalen, voorntjes, slakken, pissebedden en muggenlarven. Er kan gekozen om de voedseldieren levend of dood te voeren. Onze voorkeur gaat uit naar veilig voedsel en zonder dierenleed, dus liever niet levend voeren!
Op onze webshop kunt u compleet voedsel vinden voor uw schildpad en daarnaast steunt u hiermee ook onze schildpaddenopvang. (www.schildpadvoer.nl)
Plantaardige voeding kan ook prima gegeven worden aan waterschildpadden, zoals; Andijvie, waterpest, komkommer en eendenkroos. Geef niet zomaar allerlei soorten groenvoer aan je schildpad. Er zijn ook veel soorten giftig of juist helemaal niet gezond voor je schildpadden. De bovengenoemde plantaardige voeding die wij hier hebben opgesomd, kunnen sowieso aan de schildpadden worden gevoerd. Probeer geen gewone sla of spinazie te geven, hier zit veel nitriet in welke niet gezond is voor alle soorten schildpadden. Andijvie is in dit geval de allerbeste vervanger voor sla.
Wat ook niet vergeten mag worden in de voedingsbehoefte van alle soorten schildpadden is sepia. Sepia voorziet in een goede kalkbehoefte van schildpadden. Vooral jonge schildpadden hebben hier erg veel behoefte aan, door de snelle groei van het schild. Bij een kalkgebrek (calciumgebrek D3) kan het schild zacht worden en kan er misvorming optreden (rachitis), ook komt er dan ook redelijk vaak het besmettelijk schildrot voor. Oudere dieren hebben ook regelmatig sepia nodig voor hun kalkbehoefte. Sepia is afkomstig van inktvissen. In plaats van sepia kan er ook gekozen worden voor eierdoppen. Alleen het gevaar van eierdoppen is, dat deze vaak scherp zijn en daardoor de darmwand van de schildpadden kunnen beschadigen. Via de dierenwinkels zijn er ook calciumsupplementen verkrijgbaar, alleen het nadeel van de supplementen is dat deze vrij prijzig en moeilijk toe te dienen zijn bij waterschildpadden.
Ook is het belangrijk aanvullend vitamines te geven aan schildpadden. In de dierenwinkels zijn vitamine druppels te verkrijgen voor de schildpadden. Alleen het nadeel hiervan dat ze weinig tot geen effect hebben. De druppels moet in het water worden gedaan van het verblijf, de druppels worden zo door het water verspreidt. Zo krijgen de schildpadden niet voldoende vitamines binnen. Wij gebruiken zelf vitaminepoeder. De poeder wordt samen met gedroogde voeding in een bewaarcontainer gedaan. Door dit regelmatig door elkaar te schudden gaat een hoeveelheid vitaminepoeder vasthechten in de poriën van de voeding. Wat ook een goede manier is om extra vitamines te geven aan uw schildpadden, is door voedseldieren zoals bijvoorbeeld krekels en meelwormen eerst goed te voeren met allerlei soorten vitaminerijke voeding (ook vitaminepoeder). Wanneer ze hun buikjes volgegeten hebben, kunnen ze gevoerd worden aan de schildpadden. Zo krijgen de schildpadden de vitamines ook binnen die de meelwormen of krekels hebben gegeten. De meeste krekels en meelwormen of andere voedseldieren hebben meestal een slechte voeding vooraf gehad. Er zitten dus weinig voedingsstoffen in voedseldieren. Voedseldieren kun je ook uit de tuin halen. Alleen het gevaar van voedseldieren uit de tuin is, dat je nooit weet wat ze gegeten hebben. Als ze schadelijke stoffen hebben gehad, waar de schildpad niet tegen kan. Dan loopt de schildpad natuurlijk een groot risico. Daarom ons advies, koop gewoon veilig (gedroogd) voedsel!
Hoeveel moet je schildpadden voeren. Schildpadden kunnen de hele dag wel dooreten. Wanneer je ze hebt gevoerd lijkt het wel of ze alweer staan te bedelen om meer voedsel. Het beste is om de schildpad ochtends te voeren. Zo kan de schildpad de hele dag aangeboden voedsel gaan verteren. De hoeveelheid voer die je aan je schildpad moet geven hangt af van de leeftijd, grootte, soort en temperatuur van de omgeving. Het is heel moeilijk te zeggen hoeveel je schildpad nu precies nodig heeft. Dat is meer een kwestie van even aanvoelen wat het beste voor je schildpad is. Wordt hij te dik, geef je iets minder. Maar wordt hij te mager, geef je iets meer. Jonge schildpadjes tot ongeveer een jaar, horen dagelijks gevoerd te worden. Dit omdat de jonge schildpadjes erg snel groeien. Schildpadden ouder dan een jaar kun je om de dag gaan voeren. Wanneer schildpadden rond een jaar of 2 zijn, dan is het voldoende om de schildpad om de dag matig te voeren.
De informatie die hier gegeven is, is van toepassing op de meest voorkomende en gehouden waterschildpadden soorten, zoals de Roodwang, Geelwang, Geelbuik, Zaagrug en Muskus schildpadden. Wil je specifieke informatie over de soort die jij hebt, neem dan even contact met ons op!
Wij van stichting schildpaddenopvang Nederland hebben onze eigen webshop met daarin schildpadden voeding. Via deze webshop verkopen wij verschillende soorten voedsel geschikt voor zowel landschildpadden als waterschildpadden. Het grootste deel van ons assortiment bestaat uit voeding voor waterschildpadden. Maar we verkopen ook gedroogde voeding voor landschildpadden. De voeding die verkocht wordt in onze webshop voeren wij zelf ook aan onze, meer dan 600 schildpadden in de opvang. Wij vinden het belangrijk dat uw en onze schildpadden de beste (afwisselende) voeding krijgen. Alle inkomsten van de webshop ten goede aan de stichting Schildpaddenopvang Nederland welke gevestigd is in Harkema in de provincie Friesland.
Heb je nog vragen betreffende de voeding en verzorging van je schildpadden, stuur ons dan een mailtje of bel ons. We helpen je graag!